Var vänlig och vänd upp mobilen

Flygtrafiken på väg att lyfta

Färsk bokningsstatistik från flygorganisationen IATA visar att återhämtningen för det svenska flyget fortsätter. Bokningarna för internationellt flyg till Arlanda är nästan tre gånger fler jämfört med samma period i fjol.

Stockholms Handelskammare har analyserat nya bokningsdata från IATA:s system Global Agency Pro när det gäller bokningsläget för reguljär trafik till landets största flygplats. Under den första veckan i augusti låg de internationella bokningarna på flyg till Arlanda på en nivå som var nästan två gånger högre än motsvarande vecka i fjol. ”Nu ser vi att återhämtningen tog fart under sommaren och fortsätter i höst.

Flygresandet drivs inte bara av semesterfirare sannolikt är det affärsresandet som ökar, i takt med att vaccinationstakten i världen ökar och ekonomin återhämtar sig”, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare. Fortfarande är det långt kvar till de nivåer vi hade innan pandemin bröt ut. Under den första veckan i augusti var bokningarna bara hälften så många jämfört med samma vecka under 2019. Bokningsläget för flyg till Arlanda under september är drygt 70 procent lägre jämfört med samma period 2019. Källa:di.se