Var vänlig och vänd upp mobilen

Höjda biljettpriser hotar flygbranschen 

Flygbranschen har övervintrat under pandemin och står nu redo att flyga för fulla maskiner. Men en fet nota från avgiftssystemen kan bli ett dråpslag för flygbolagen och passagerarna, som hotas av höjda biljettpriser.

Ressugna passagerare förväntas flöda till när restriktionerna lättas runt om i världen. Men nu varnar branschen och en svensk myndighet för att stora underskott i avgiftssystemen, som uppkommit på grund av pandemin, kommer att höja biljettpriserna och bromsa flygbranschens återhämtning. De avgifter som det handlar om är pengar som flygbolagen betalar för flygtrafiktjänster, däribland flygledning, och säkerhetskontroller av passagerare. Eftersom regeringen valde att hålla igång flyget och flygplatserna under pandemin byggdes underskottet upp.
För 2020 är skulden i avgiftssystemen sammanlagt omkring 2,3 miljarder kronor, enligt en rapport som Transportstyrelsen släppte i juli. Skulden har fortsatt att växa 2021 och den måste nu betalas tillbaka i form av höjda avgifter. Förutom att biljettpriserna höjs, varnar Transportstyrelsen för att tillgängligheten i delar av landet hotas. Dessutom kan utsläppen öka om flygbolagen väljer att ta omvägar runt Sverige för att slippa dyra avgifter.
När EU-kommissionen bestämmer avgiftsnivåerna tas hänsyn till bland annat kostnadseffektiviseringar från de myndigheter som levererar flygtrafiktjänsterna.

Transportstyrelsen lämnade nyligen in underlag till EU-kommissionen som kommer att ligga till grund för avgiftsnivåerna. Myndigheten har även begärt av regeringen att delar av underskottet ska täckas av staten, men något beslut har inte tagits.
Källa:DI.SE