Var vänlig och vänd upp mobilen

Österrike öppnar för vaccinerade

Restriktioner för vaccinerade har avskaffats över stora delar av Österrike, dagen efter en stor demonstration i huvudstaden Wien. För ovaccinerade kommer livet fortsatt vara besvärligt.

De över 40 000 demonstranterna vände sig dels emot att pandemirestriktionerna kvarstår för ovaccinerade, som med vissa undantag tvingas hålla sig hemma, dels mot ett kommande vaccinpåbud i landet. Men för de över två tredjedelar av Österrikes befolkning som är fullvaccinerad återgår livet nu till en mer normal bana.
Teatrar, museer och andra kultur- och nöjesevenemang slog upp portarna under söndagen, och följs efter idag av butiker. I vissa regioner öppnar restauranger och hotell, medan de i andra väntar till senare i december. För samtliga gäller att restauranger måste stänga klockan 23, och munskydd krävs i kollektivtrafik, inne i butiker och i allmänt tillgängliga lokaler.

Förbundskansler Karl Nehammer kallade i förra veckan strategin för ”öppnande med säkerhetsbälte”, med möjlighet för de nio regionerna att själva lätta eller skärpa på restriktioner efter behov. Trots att antalet nya fall av covid-19 gått ner i landet, har inte sjukhusinläggningarna följt efter. Österrike har därför aviserat att i februari införs vaccintvång för alla medborgare som fyllt 14 år, med böter för upp till 3 600 euro för den som bryter mot påbudet.

Källa: TT