Var vänlig och vänd upp mobilen

Hållbara Sverige…

Sverige toppar global undersökning över världens mest hållbara destinationer. För andra året i rad är Sverige nummer ett i världen när det kommer till hur hållbara världens resenärer uppfattar destinationer och länder. Detta enligt det globala undersökningsföretaget Euromonitor, som publicerat sitt senaste Sustainability Travel Index under den tyska resemässan ITB i Berlin.

Det som lyfts fram som framgångsfaktorer i undersökningen är först och främst är den svenska besöksnäringens förtjänst:
Sveriges gröna och eco-chica reseupplevelser.
Annat är Sveriges skogar, sjöar, arktiska äventyr, måltidsupplevelser i form av självplock av bär, frukt och svamp (foraging ingredients), den samiska kulturen, ostrosafaris, norrsken och flottfärder (timber rafting).

Euromonnitor nämner även specifikt den svenska eko-turismmärkningen Naturens bästa, som lanserades redan 2002 som den första nationella märkningen av ekoturism på norra halvklotet av Ekoturismföreningen, Naturskyddsföreningen och Visit Sweden, som då hette Sveriges Rese- och Turistråd. Att 23 av Sveriges städer är med i initiativet för klimatneutrala städer 2030 (viable cities), den svenska allemansrätten och Sveriges 30 nationalparker är ytterligare sådant som bidragit till Sveriges topp-placering.

Euromonitors lista över världens mest hållbara länder:
Sverige
Slovakien
Österrike
Finland
Estland
Island
Frankrike
Lettland
Slovenien
Norge